Crescent
PROFESSIONAL
125 T

Monark 125 T ombyggd till Crescent PROFESSIONAL

 

 

   

Ursprungligen tillverkad som Monark 125 T den 2 mars 1973

 

Här följer en liten bakgrundshistoria.

I samband med att jag byggde en liten minispeedwaycykel till min son Micael, uppstod ett angenämt problem. Vad skulle den nya skapelsen ha för namn? Efter ett besök av en bekant anställd på MCB i Uppsala löste sig detta. Han sa "jag skickar Crescent-dekaler och så lackar du den lilla maskinen i den gamla bekanta orange Nymansfärgen som vi hade på våra tävlningscyklar när vi krigade mot de blå Monarkerna". Sagt och gjort.

Själv hade jag vid denna tidpunkt köpt en gammal Monark ISDT 125cc i delar som skrot. Det fattades bland annat sadel, skärmar och fäststag för dito. Eftersom jag är 1,90 meter lång kändes cykeln för kort och obekväm så jag förlängde swingarmen nära 60 mm, tillverkade en ny sadel som var längre än orginalet. Jag saknade även avgasrör och ljuddämpare, och gjorde därför nedåtgående som vi hade på de riktiga 500cc-cyklarna.

I samband med förlängningen av swingarmen fick jag (som framgår av bilden) en större lutning på stötdämparna. Sten "Storken" Lundin och jag lättade våra 500cc Monarkcyklar många kilon med hjälp av duralaluminium i form av motor och hjulaxlar etc. Även tanklocket byttes från stål till aluminium. Mitt snabbtanklock av stål monterade jag på 125cc-tanken med modifierat påfyllningsrör som flyttats till höger sida. Jag gjorde i samband med detta snabbfästanordning med rem, som nu fick plats mitt på tankens översida, som jag hade på 500cc cykeln.

Eftersom cykeln inte nu riktigt längre var intakt med ursprunget från fabriken i Varberg döpte jag om den till Crescent Professional och lackade även den, med den överblivna orange färgen som jag lackade sonens lilla speedwaycykel med.

Mvh P.O Widell

PS. Far och son på bilderna. DS.

 

 

Tillbaka